De nationale suiker challenge – diabetesfonds


Blog / maandag, november 26th, 2018

Afgelopen week ben ik de uitdaging aangegaan: een week lang geen toegevoegde suikers nemen.

Gezien het feit dat ik dol ben op zoetigheden, ben ik een paar weken voor de tijd al begonnen met het minder eten van de welbekende lekkernijen. Dat leek me wel verstandig, bang dat anders de omslag erg groot zou zijn. Ik denk dat dat een zeer verstandige keuze is geweest.

Vorige week maandag begon de challenge dan echt. Voor het ontbijt had ik mijn eigen granola zonder suiker gemaakt. Normaal gesproken eet ik dit met honing (daar ben ik dol op), maar nu dus niet. Dat viel me erg tegen, ik vond het erg droog worden. De rest van de week heb ik dit dan ook niet meer als ontbijt genomen, maar in plaats daarvan een boterham zonder zoetigheid. Dat was ook prima te doen.

Op het werk vond ik het ook erg meevallen, mede door het minderen van de zoetigheden in de weken daarvoor. We hebben een flinke snoeppot op het werk in de kast staan, waar eigenlijk altijd wel iets in zit. Ik kan met trots zeggen dat ik de hele week niks gehad heb!

Aan het einde van de middag vond ik het meest lastig. Daar zat voor mij de uitdaging. Ik nam een extra broodje mee naar het werk om zo de trek weg te nemen. Op deze manier ben ik de werkdagen prima doorgekomen. Als tussendoortjes nam ik fruit, maar ook komkommer en worteltjes.

Toen kwam het weekend…. dat is natuurlijk de grootste uitdaging… de zaterdag vloog echter om en heb ik geen zware momenten gekend. De zondag verliep eigenlijk net zo. Wat een meevaller!

En toen was de week alweer om. Mijn ervaring? Ik voel me een stuk fitter, ben zelfs twee kilo afgevallen (dat was in mijn geval niet nodig) en minder suiker bevalt me uitstekend. Of ik voortaan suikervrij door het leven ga? Nee, dat zal ik niet gaan doen, maar wel een heel stuk minder! Ik ben me er erg bewust van geworden waar er allemaal suiker aan wordt toegevoegd! Het zal je verbazen, zelfs in filet americain!

Suiker wordt erg veel gebruikt als conserveringsmiddel, het is natuurlijk erg goedkoop. Hier ben ik wel van geschrokken. Op deze manier krijgt een mens vaak teveel suiker binnen. Ik heb een man die in het verleden een hartinfarct heeft gehad. Om deze reden letten wij zoveel mogelijk op onze voeding. Als je dan leest dat er zelfs suiker in filet americain zit, schrik je daar toch van. Je denkt namelijk mager vlees te kopen en dat is het ook, maar vervolgens zit er wel suiker in… heel dubbel… en zo is het met veel producten.

Mijn conclusie: ik ben veel bewuster geworden, ik ga niet suikervrij door het leven, maar wel een stuk minder suiker tot me nemen. Vanmorgen was ik erg blij om mijn honing weer te kunnen eten. 😉

Voor jullie: Ga de uitdaging eens aan! Het zal je verbazen!

Lieve groet,

Leonie

2 Replies to “De nationale suiker challenge – diabetesfonds”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *